MUSSELPULVER.SE
  • Hem
  • Recept
  • Om
  • Produkt

Festlig fisksoppa

28/1/2025

 
Picture
Här kommer en riktigt god fisksoppa, perfekt till helgen året om!
​

Ingredienser
4 pers.
  • 600 g blandade fisksorter tex.torsk  & lax
  • 2 dl skalade räkor
  • 1 st gul lök finstrimlad i halvmånar
  • 1/2 fänkålshuvud, tunt hyvlat
  • 2-3 msk olivolja
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 msk musselpulver
  • 1 fast potatis
  • 1-2 msk finhackad Dill
  • 3 dl torrt vitt vin
  • 3 msk fiskfond
  • 1-2 msk hummerfond
  • 5-6 dl vatten
  • 1 påse saffran
  • 1/2-1 tsk fänkålsfrön, stötta
  • 3-4 dl vispgrädde
  • Salt
  • svartpeppar
Gör så här:
1.  Finstrimla löken och fänkålen.2. Fräs löken mjuk och glansig på medelhög värme i oljan.
2. Lägg sedan i fänkålen och låt fräsa ihop med löken.
3. Tillsätt tomatpurén och låt fräsa den fräsa med en liten stund.
4. Tillsätt vinet och låt det puttra in i lök & fänkål.
5. Tillsätt fond, vatten, musselpulver, saffran, stött fänkål, och riv sedan i potatisen med zestjärn, den reder soppan.
6. Låt koka ihop några minuter, tillsätt grädden. Smaka av, krydda med salt och peppar . Låt puttra ca 10 min.
7. Skär fisken i 2x2 cm stora tärningar.
8. Låt fisken sjuda med i grytan 3 min.
9. Toppa grytan med räkorna och dillen.
 Klart att servera, gärna med en god aioli!

Öppen Lasagne

28/1/2025

 
Picture
En öppen lasagne med en krämig ostsås kryddad med musselpulver varvas ihop med stekt svamp & grönkål, oj oj oj , så gott!

Ingredienser:
  • 500 g svamp, ta det du gillar, här blev det shiitake
  • 3 vitlöksklyftor
  • 50g smör
  • 100g grönkål
  • salt och svartpeppar
  • färska lasagneplattor (ca 4 stycken)
Ostsås:
  • 2 schalottenlökar
  • 1 msk smör
  • 1 dl vitt vin
  • 2 dl crème fraiche
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 msk musselpulver
  • 120 g parmesan
  • salt och svartpeppar

Gör så här:
1. Skär svampen i mindre bitar.
2. Hacka vitlöken.
3. Ansa och riv grönkålen i bitar.
4. Stek svampen i smör i en stekpanna tills den har fått färg och är lite knaprig.
5. Tillsätt vitlök, grönkål, ev. mer smör och stek ytterligare några min.  Salta och peppra.
6. Hacka schalottenlökarna och stek i smör i en kastrull tills den är mjuk.
7. Häll på vinet och låt det koka in.
8. Tillsätt crème fraiche och vispgrädde, musselpulver och låt sjuda 5 min.
9. Riv osten på den grova sidan av ett rivjärn och vänd ner osten i såsen. Smaka av med salt, peppar
10. Koka upp saltat vatten i en stor kastrull. Koka lasagneplattorna i omgångar ca 3 min.
11. Ställ fram fyra varma tallrikar.
12. Lägg lite ostsås i varje tallrik. Lägg på en lasagneplatta, svampblandning och ostsås. Vik ihop plattan ( eller om det är små plattor, lägg på en till)och lägg lite mer ostsås och svamp ovanpå. 13. Strö över parmesan och gärna lite rostade frön eller nötter.

Crab & musselroll

30/9/2024

 
Picture
En lite småtokig rätt. Skaldjur i korvbröd. Som faktiskt blir en riktigt god smörgås. 

Ingredienser:
4 pers
  • 200g krabbkött (eller räka/ kräftor)
  • 2 msk majonnäs
  • 1 tsk musselpulver
  • 1 msk fintärnat syrligt äpple
  • 1 tsk citronsaft
  • 1 msk dill
  • 1 msk gräslök
  • Svartpeppar
  • 1/2 finskivad rödlök
  • 4 st salladsblad
  • 4 st korvbröd, briochebröd

Gör så här:
  1. Blanda majonnäsen med det fintärnade äpplet, citronsaft, musselpulver, dill, gräslök, peppar.
  2. Blanda i krabbköttet.
  3. Rosta bröden eller stek hastigt i panna.
  4. Fyll bröden med salladsblad, krabbröran och toppa med rödlöken. Ät direkt!
​

Langos

30/9/2024

 
Picture
Langos! Riktig gatmat, men har du provat att göra egna? Så gott!

Ingredienser:
Till 8st
  • 25 g jäst
  • 1 finriven kokt potatis
  • 3 dl ljummet vatten
  • 7 dl vetemjöl
  • 1 tsk salt
  • ca 1 liter olja till fritering

Ex på topping:
  • 3 dl Gräddfil + 3 tsk musselpulver
  • 1 finhackad rödlök
  • 2-3 dl riven ost
  • 1 burk röd stenbitsrom/ tångkaviar
  • Gräslök eller dill

Gör så här:
  1. Lös upp jästen i ljummet vatten och rör ner salt, riven potatis och mjöl i en bunke/ degblandare.
  2. Arbeta degen smidig ca 10 min.
  3. Låt degen jäsa i 40 min.
  4. Fixa tillbehören under tiden.
  5. Ta upp degen på mjölad bänk. Dela degen i 8 bitar. Kavla ut bitarna och lägg på mjölat bakplåtspapper.
  6. Låt dem jäsa i 10 min.
  7. Hetta under tiden upp oljan i en vid gryta, till ca 175 grader.
  8. Fritera bröden i omgångar, ca 3 min på varje sida, tills de är gyllenbruna. Lägg på hushållspapper.

Sedan är det klara för att toppas med massa gott!
På med musselgräddfilsås, god riven ost, lök, rom och lite gräslök eller dill på toppen.
<<Previous
Forward>>

    Kategorier

    All
    Bröd
    Bröd
    Förrätt
    Grönsaker
    Huvudrätt
    Pasta
    Sås
    Snacks
    Soppa
    Tillbehör
    Tilltugg

Proudly powered by Weebly
  • Hem
  • Recept
  • Om
  • Produkt